Wednesday, July 20

waktu yang lambat ke aku yang gelojoh...?



jam menunjukkan pukul 6.20 minit petang.. dah selesai menyediakan juadah berbuka untuk hari nie.. excheli mak yang masak untuk anak konon manja pemalas nie..


pagi tadi mak siap sediakan sahur lagi.. ikan masak tempoyak.. tapi dia macam goreng goreng sikit.. ntah lah apa nama nye.. yang penting aku pelahap macam orang tengah makan tengahari.. berselera betol..


''dik,dapat jugak awok sahur kat rumah.. nanti hari pertama puasa dah tak dapat balik kan..''


sentap norapikah nokk.. tekak kesat ala kulit boye je nak menelan nasi tu.. hati gumbira jadi parah bila mengenangkan FIRST TYME hari pertama puasa tak berbuka kat rumah.. caiitt...


harinie mak masak telur itik masak gulai lemak+sambal serunding tempoyak+kuih talam dua muka+durian 4 biji santap sesorang secara tamak haloba kedekut nak mampos.. siap sembunyi awal awal takot abang aku perabis semua...


''mak..! sape lagi tak makan durian nie..?..''- Bro botak

'' tinggal sikit tuk adik.. dia puasa tu...'' - mak


dengan muka tertunduk malu aku pon konon buat buat sibuk mengopek ikan bilis dengan gemah gemalai... orang puasa lah katakan... sambil tu lontarkan ayat konon redhooo


''habiskan pon tak pe... haritu dah makan.. kira harinie tak ada rezeki lah nak merasa...''


ceyhh nampak tak permainan kat situ.. ayat harus gempak untuk menyembunyikan kewujudan dhuuriiann empat biji comel molek bawah katil.. norapikah.. norapikah...


aku dah terbaring lesu nie.. harus mandi then terus hidang nasi cecepat.. santap mata dulu nanti takde lah rasa lembik sesangat..


tadi aku mengopek ikan bilis pon nampak macam ikan tiga rasa taaaaww.. bahaya kan.. so untuk mengelakkan tetikus laappy aku nie bertukar jadi buah tembikai bek aku stop sampai sini dulu... nanti malam nak menaip pasal gambar ''tak cakap banyak hari rabu tadi''


bui.. nak pegi selam bawah shower.. 



-SELAMAT BERBUKA DIRI SENDIRI-


-TAMMAT-

4 comments:

sharifahzakiah said...

amboi amboi norapikah....hebakkk juadah brbuka kamu ye :) hihihi

Arin said...

nak bagitau sikit ni,
tahun ni, aku berpuasa sebulan full kat rumah, berbuka pon of coz la kan
muahahahahha ( evil laugh)

piko said...

k.z : sekali sekala je nie kak oit.. hehehe.. :D

piko said...

arin : ceitt.. hampeh an... sonoknye la.. jeles tahap cipan neyh.. ggrrr....=(