Thursday, October 27

tak susah nak hadapi ujian dari Allah



tipulah manusia tak pernah hadapi ujian dan dugaan dalam hidup dia.. 

"aku hidup mewah,senang lenang mana ada ujian.. kau je norapikah yang banyak ujian..."

maybe ada segelintir yang berhidung tinggi pernah mengeluarkan kata kata sedemikian.. tapi ye lah kan dia tak perasan yang sembelit tu pon ujian jugak dari Allah.. :D


so ilmu yang dapat dikongsikan oleh norapikah untuk pagi ini adalah...




10 Surah yang boleh diamalkan untuk menghalang daripada ujian besar dari Allah


1. Surah Al-Fatihah ( dapat memadam kemurkaan Allah SWT )
2.Surah Yasin ( dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat )
3.Surah Ad-Dukhan ( dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat )
4. Surah Al-Waqiah ( dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir )
5. Surah Al-Mulk ( dapat meringankan azab dalam kubur )
6. Surah Al-Khautar ( dapat meleraikan segala perbalahan )
7. Surah Al-Kafirun ( dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian )
8. Surah Al-Ikhlas ( dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq )
9. Surah Al-Falq ( dapat menghapuskan perasaan hasad dengki )
10. Surah An-Nas ( dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was )



kan tak susah kan.. surah surah nie dalam solat pon boleh baca.. norapikah sendiri mengaku susah nak cari Al-Quran setiap hari.. pastu bila ada masalah baru nak baca Al-Quran tenangkan hati.. bila senang setiap masa bukak fb and update blog boleh pulak.. tapi kepada Pencipta sendiri susah nak bercerita itu dan ini.. tapi nama pon manusia.. lagi lagi meLayu.. memang apa pon tak bley.. sama sama lah kita berubah ye..

wallahualam..
source : member fb



-TAMMAT-



Wednesday, October 26

wordless wednesday - 6


lif umah sewa..  apa pon tak bley.. -.-''

Monday, October 24

harapan buat kekasih gelapku..



''Carilah LELAKI yang mampu menjadi IMAM untuk kamu... yang MENITISKAN AIR MATANYA apabila melihat KESAKITAN kamu ketika MELAHIRKAN ZURIATNYA,dan LELAKI yang MEMBANGUNKAN  kamu untuk BERIBADAT bersama-sama di pertiga malam.. jika PENCARIAN itu telah kamu temui.. jangan lupa  BERSYUKUR KEPADA-NYA.. jadilah PEMAISURI HATINYA, PENEMAN DIKALA SUKA dan DUKA, PENGUBAT RINDU dan LARA..."


~.~

gurls.. just keep praying and never give up to find somebody else.. if kita tak jumpa sekarang,insyAllah suatu hari nanti Allah akan temukan jugak.. dan kalau yang sekarang pon tak seperti yang kita impikan,kita harus tetap bersyukur sebab sesuatu kejadian tu boleh dibentuk sikapnya.. if dia bukan orangnya yang dapat merubah kamu, then kamu lah yang di takdirkan untuk merubah dia.. hanya cara dan waktunya saja yang kita kena tentukan sendiri..


wallahualam..
p/s : gambar dari pak google..=)


-TAMMAT-




Sunday, October 23

keadaan mak buat aku risau..

tak tahu nak cakap apa.. sekarang dah makin kerap.. setiap petang mak berkeadaan macam tu.. aku.... entah lah.. risau, takut, bimbang sesangat... sampai tak terkata akhirnya...


tapi itulah keadaan seorang emak yang rajin dan gigih.. tak endahkan kerisauan seorang anak yang hanya dipendam dilubuk hati.. nak dikatakan tidak, tapi hati mahu.. teringin sangat sangat merasai perkara itu.. alangkah indahnya...


sebenarnya.....


entry nie tak ada kena mengena dengan masalah mak.. tapi aku.. tiap petang dan tiap hari aku makan terlebih muatan.. ye lah semua adik beradik perempuan aku berbadan sasa.. aku je yang cekeding.. takut gak dapat generasi turun temurun tu.. tapi tak pe.. mak masak harus lah makan kan.. lagipon bukan selalu dapat cengini.. time cecuti je..


dulu mak buah bubur biji nangka, then bubur kacang, semalam mee rojak, harini mak masak bubur pisang pulak.. bertuahnya badan... rezeki rezeki.. hehe..

jom share sikit tadi tengah mak sesibuk prepare bahan aku sibuk jugak, tapi sibuk tangkap gambar je lah...


pisang yang siap dipotong..

kelapa parut.. nie paling aku tak pandai nak memarut nak memerah.. 

pisang yang dah dicampur dengan santan and gula kabung+putih


nie dah tinggal sebijik aku melantak tadi.. sedap betol lah..



tapi harinie mak buat tak letak sagu..  if ada sagu lagi mantopp.. skang dah kenyang so apa lagi.. hello hello member.. got to round round kampung kejap.. hehe.. k bye readers.



-TAMMAT-





Saturday, October 22

hidup remaja haruslah bergaul dengan orang kampung sekali sekala..

tadi pagi merendek dengan gadis gadis kampung.. kengkawan dari sekolah rendah.. pergi pasar cari makanan plus pasal... haruslah merendek sekali sekala.. tahu perkembangan mereka semua.. kalau tak nanti nampak macam sombong pulak kan.. baru belajar kat kolumpo, kawan kawan kat kampung dah macam buat tak kenal..


after balik bersiap siap pulak nak ke majlis pertunangan kat kampung.. satu kampung dah kira sedara mara.. kalau tak pergi tak enak lah orang kampung tahu anak dara Abu@Abdullah tu ada kat rumah.. tapi tak mau ke kenduri sedara mara.. tak ke malu kalau cengitu dikata orang..


dah sekian lama tak jalan kaki.. harinie aku buang tebiat dengan my bestie dari jaman hingus dulu.. dah alang alang malas nak meminjam motor brader brader kami so decide je lah jalan kaki.. pakai baju kurung merah melenggang lenggang ke rumah kenduri..

abaikan dagu separuh tembikai tu...-.-''

sumpah cik norapikah cakap.. semput kemain... nasib sampai tepat pukul 12.00.. orang dah start makan.. apa lagi melantak lah.. dah lama tak pekena gulai kawah, nasi kawah, ayam masak merah orang kenduri.. perghhh  hilang masalah mengidam aku.. siap tambah dua kali makan bubur pulut hitam..

meet my mum.. sampai sampai terus cari mak..


meet my besty yang memang pemalu.. haha.. :D

nie pulak tuan tanah yang tak tahu malu..


haruslah pergi jalan kaki, balik pon jalan kaki.. puas berlari sebab halfway tetiba hujan rerenyai.. tahan nak membuang satu hal.. bukti banyak sangat minum air bila pegi kenduri.. then sampai rumah besty lepak dulu.. mak kompem tak balik lagi.. then tengok hujan dah renyai baru pulang ke rumah tercinta..


nak sampai je simpang rumah nampak dari kejauhan my beloved parents.. amboi.. anak dara bukan main berlari lari anak takutkan hujan.. parents naik motor peluk peluk yu alls...



nie la motor yang berkhidmat time aku sekolah rerendah dulu.. since 96 my dad guna.. kalau ex5 skang beli seminggu next week dah rosak.. memang berbaloi..:))


sebenarnya aku tengah tolong mak aku masak mee rojak nie sambil update blog..
 perghh peberet aku tu.. aku dah dengar mak menjemput tu.. so itx time to go.. dah aku nak pergi melantak sampai terbungkang.. mai jemputlah makan..



-TAMMAT-





Friday, October 21

bosan ke bertuah jadi anak bongsu..?




dok meniarap atas katill..
layan feeling lagu lagu leleh english..
kejap dengar Jason Walker nyanyi down down..
kejap lagi pulak dengar Plumb nyanyi cut cut..
adehh bosan betol lah macam nie...


siapa cakap jadi anak bongsu bertuah..?
dok rumah tak ada orang nak buat bergurau..
tak ada orang aku nak hempuk guna kusyen..
tak ada orang aku nak suruh pegi tenyeh kaki aku bila kena jejek/ lumpur..
tak ada orang aku nak suh menari buat hiburan depan aku..
huwaaa...


harapkan kucing..
semuanya datang silih berganti... 
ada yang kena bawak lari..
ada yang tertido dalam kereta orang then orang tu bawak balik negeri lain..
ada yang kena lenyek ngan lori lalu lalang depan rumah..
ada yang jatuh dalam bekas kapur..
dari hitam semua bulu jadi putih..
then luruh hambek kau kucing botak..
tak mau kucing dah..!!!!


bukak solitaire dah rasa nak tumbuk screen lappy nie..
aku sendiri buat highscore, aku jugak yang nak kena buat highscore baru..
bukak zombie habis semua nama orang kampung dah aku letak.. 
main benda sama bosan dowhh..
bukak angry bird lagi buat hati panas..
menatang haram tu dok gelakkan aku je...
bukak game bola lagi bengang..
takdek butang nak sepak pihak lawan ke...
argghh..


bosan tahu tak dok rumah..
nak hupdate blog pon asyik menda yang sama..
tulis pasal mak..
then tulis pasal teruna..
paling syok tulis makanan..
then paling malas buat copy paste..
lagi bendul dua tiga hari tak hupdate..
bendul nyee..!!


tapi..
aku tahu mustahil nak suh mak aku bagi adik lagi.
tak ke gila mak dah umur 50 lebih nak mengandung..
kang lagi pemes dari KFCM plak mak aku..
kay lah..
Christina Perry dah mula memekak jar of hearts tu..
jap lagi seconhand serenade menyusul..
tak sabar nak tunggu Helena..
kesimpulannya nanti jangan jadi anak bongsu..
bosan.........
k bai


=(


-TAMMAT-



Wednesday, October 19

aku seram betul bila dengar bunyi menda menda camnie..

aku dah terlentang sesedap dah atas katil nie.. tetiba dok wiii wooo wiii wooo bunyi ambulan.. mula lah badan nak seriau bagai.. tadi dah sekali tapi keta bomba, skang ambulan pulak.. kompem lah tu ada accident berlaku..


sampai skang aku tak tahu dan tak dapat conclusion pasai apa lah aku nie penakut ngan bunyi bunyi yang macam gini.. kalau bunyi ketuk ketuk tingkap, garu garu dinding tu tak pe lah jugak nak takut.. nie bunyi ambulan, polis, bomba boleh takut... haaaa dah lalu sebijik lagi.. perghhh bederau darah aku..


korang penah tak rasa macam tu.. maybe sebab aku nie bepikir yang ambulan mesti bawak orang cedera parah.. tak pon orang dah nazak.. tu yang seriau tak pepasal tu... sepatutnya kena lah simpati kan.. apa lah norapikah nie..


dulu jaman kekecik aku memang penakut toyah bunyi kapal terbang.. perghh mak aku je lah yang tahu betapa kritikal tahap penakut aku ngan burung besaauu tu.. mana tak nye dari jauh je aku dengar kompem dah dok dalam kain batik mak aku.. tak kira lah nampak spiderman ke hello kitty ke yang penting aku selamat...


nie memang kompem aku tahu sebabnya.. terpedaya dengan cerita jaman dedolu ayah aku plus suka tengok citer Pearl Habour 80 kali repeat tak penah jemu... aku suka tengok citer peperang tapi mudah ngat berimaginasi terlebih kawasan.. penyakit menda pon tak tahu lah..


korang pernah tak dengar kapal terbang yang bawak baja tu.. kalau kat rumah aku nie aku rasa bape jengkal je tinggi dari bumbung atap rumah dia lalu.. mana lah dulu aku tak takut.. dah macam jepun nak menyerang dah aku rasa.. then kat situ lah terbentuk cecita aku nak bina rumah bawah tanah.. kekonon time orang bom so nanti tak kenalah kat fammily aku...


nahh.. memang hiperbola punya cita cita.. tapi tu dulu.. bunyi kapal terbang, bunyi jet, bunyi ambulan, bunyi lori takdek ekzos, dan bunyi yang sewaktu denganya yang membuatkan telinga kau memang hangin je bila dengar..


skang norapikah dah kurang sikit penakutnye.. tapi tang ambulan tu mang tak bley nak ilang rasanya.. ce korang bayangkan.. tetiba ambulan tu terlupa tutup pintu belakang tu kan dia bawak laju.. then tetiba tercampak depan rumah aku nie kang apa apa yang sepatut berada kat dalamnya tuh lah.. tak ke menangis tak berlagu dengar orang meraung kat depan rumah memalam buta.. aiishh jangan buat gilaa..


dah aku nak angkut sesenyap selimut, bantal sebutir ngan bantal golek.. 


MAAAAKKK OOO MAAAKKK... tumpang bilik ye...:D



-TAMMAT-



wordless wednesday - 5


sila cari mana satu cik norapikah.. hahaha.. 



-TAMMAT-



Tuesday, October 18

bubur warna warni...


dari bulan puasa haritu aku teringin nak makan bubur biji nangka.. konon nye ketegaq nak mampuih time beli bahan bahannya tak mau telepon mak.. sudahnya orang guna tepung pulut aku pi bantai beli tepung ubi kayu... so kempunan la sampai ke habis raya.. 


then berita baiknya hari semalam mak dok kung kang kung kang kat dapur aku pergi lah menjenguk.. dalam tiga bekas kecik ada tepung satu kaler pink pink, then dua lagi kaler putih.. aih pelik pulak aku mak nak buat menda tepung bebanyak ginie.. lagi satu bekas besar penuh ngan sagu dah kena rendam..


tak sempat aku tanya mak dah suh aku pergi beli pewarna hijau ngan kordial sirap.. tanpa banyak soal aku pon beli lah.. dalam kepala nie dok terpikir pikir ada orang nak datang ke ye pon.. ntah ntah ada orang nak merisik aku kot.. kui kui kui...


balik je mak arahkan aku dok mengentel sagu, punyalah melekit.. mak cakap nak makan jangan banyak merungut buat je.. nanti laki awok tu suruh ada la jugak bubur yang awok pandai buat.. then baru aku terpikir nie bukan step step nak buat bubur biji nangka ke.. terus semangat siapkan semua kaler..

tapi honestly aku tak habiskan gentel sagu tu sebab aku dah hiperaktif nak mengentel yang tepung kekaler tu..

so jom tengok resultnya sedap ke idok.. bagi aku tak berapa sedap sebab aku just makan 3 mangkuk je... weeelll...:D



mak aku suh gentel bebulat.. aku memang ketegaq nak gentel rupa biji nangka jugak... baru santek..:D


sagu yang melekit toyah.. tak kuasa aku nak habiskan.. sory mak.. hehe..



nie santan sebelom masukkan gula kabung/ gula merah



nie first trial.. sagu belom masak dah sibuk nak makan...


second trial.. ermm tak sedap lah...



third trial.. dah memang kompem tak sedap.. :D


anak dara tengah cecuti nie haruslah belajar memasak.. nanti habis degree dah boleh kawen..:D



-TAMMAT-




hargailah setitis peluh ibu..

semua orang pernah ada ibu, emak, mama, umi, dan panggilan yang sewaktu dengannya.. kalau tak ada tak lahirlah kita kat dunia nie kan.. kadang kadang aku pelik.. macam mana hidup seorang manusia yang selalu sangat menyakitkan hati seorang mak.. termasuklah diri aku sendiri.. setiap perlakuan buat mak kita sedih.. menangis.. termenung panjang memikirkan masalah diri kita..




sepanjang aku berada kat kampung aku berfikir.. sedihnya lah mak duduk sengsorang.. even ada abah dan abang abang aku kat rumah tapi aku rasa tetap mak kesorangan.. ye lah.. orang lelaki mana lekat dekat rumah.. sepanjang masa berjalan.. seawal pagi mak bangun bersolat, sediakan sarapan.. then duduk termenung bersorangan.. aku pon jenis tak sedar diri.. bangun nak meninggi matahari je.. lagi lagi bila time ABC nie.. hurmm... 




sabtu haritu aku bangun tengok mak tak ada kat dapur, ruang tamu, bilik tengah.. mana lah dia.. then sesiap mandi aku pon keluar lah memanggil mak macam orang tak betol dah.. aku nampak mak kat belakang rumah.. tersengih sengih aku bila mak marah aku terpekik pekik.. ''Iiishhhh.. anak dara terpekik pekik... tak nye hilang lah mak nie..."...




aku tengok dah hampir separuh belakang rumah tu mak bersihkan.. ye lah rumah orang kampung.. kawasan sekeliling penuh daun daun kering.. semak samun.. ranting ranting patah.. lagi lagi baru lepas musim buah buahan.. lagi banyak lah sisa sisa buah yang buruk tu jatuh kat tanah.. tetiba sayu je hati aku.. kuatnya kudrat mak bekerja.. dulu mak sibuk nak menoreh.. then puas kami sekeluarga pujuk cakap kat mak biarlah upah orang je nanti mak sakit sakit pulak.. 




tanpa pikir panjang.. aku pon sambung lah menyapu daun daun kering tu.. berperang ngan nyamuk toksah nak cakap lah.. sekejap tepuk kat kaki.. kejap tepuk kat tangan.. muka lagi lah penuh dengan hitam hitam kesan nyamuk mati.. mak siap gelak bila tengok gelagat aku dok bunuh nyamuk.. then siaplah belakang rumah tu.. seronoknya tengok bila dah bersih sikit.. tak macam sebelom tu.. macam kawasan rumah tak ada orang duduk...




then tengah tengah aku mencabut rumput mak tunjuk kat aku macam macam jenis anak pokok yang boleh buat ubat.. separuh tu dah habis aku cabut.. hehe sori mak.. bukannya aku kenal pon mana satu berguna mana satu rumput meliar... so nie adalah satu pokok aku nak share ngan korang..


         


mak aku cakap pokok nie boleh buat ubat untuk orang yang ada penyakit sakit nak buang air kecil.. kita guna akar dia tu rebus then minum.. jangan buat sapu plak.. kang ada jugak dengan aku sekali masuk penjara bagi petua salah.. jenayahnya buat 'barang' orang gegatal.. haha... dah serius semula.. mak aku cakap lagi time bulan penuh/ mengambang tumbuhan nie ada isi taw kat akar dia tu.. then aku membayangkan maybe macam ubi kayu tu lah kot.. boleylahhh... 



ada satu pokok tu macam daun yang petai jawa tu.. pastu ada biji kekecil kat bawah dia.. tu mak aku cakap boleh buat mandi time orang berpantang.. aku lupa lak nak tangkap gambar.. selalu ada kat tumbuhan tumbuhan kecik kat tepi rumah.. pokoknya renek renek je macam aku.. haa.. so kepada pempuan pempuan kena tahu.. nanti senang nak mengarah ke suami suami buat cara tradisional nak mandi time berpantang.. :D




haa.. pokok nie bukan termasuk dalam list buat ubat ye.. kang ada pulak copp norapikah nie kaki pedoohh.. hahaha.. tu sesaje je aku tangkap sebab cantik je aku tengok bila dah besar.. seingat aku time memula abang aku tanam dia baru je besar gambar yang no tiga tu.. sekarang lagi besar dari aku dah rasanya.. lau tak salah aku time aku sekolah rendah dulu abang aku tanam.. lama kan...then aku tetiba teringat nak tanya mak aku..


" mak.. pokok nie dah besar maksudnya langsuir yang duduk dalam die nie besar jugak lah erk..?..'' -tanya aku sambil tejenguk jenguk kat dalam pokok tu..

'' tak dek langsuir nye lah.. memandai je.. yang ada langsuir tu lagi satu.. tak salah mak yang de gulung gulung bawahnye tu.." 


korang nak tahu aku terpikirkan menda..? pokok periuk kera.. hahaha logik tak..?


dah habis menyapu tu apa lagi.. nie part paling aku suka... membuat pembakaran terbuka secara besar besaran.. hahaha.. amik surat khabar bebanyak then cucuh kat setiap longgok yang dah buat tadi.. mengikut firasat aku kena buat banyak longgok nanti biar semua nyamuk mati..






maaf mak terpaksa cut kepala mak atas sensitiviti tertentu.. siap je semua kerja pembersihan mak dah berlalu ke dapur pulak.. aku yang baru dua tiga longgok sapu daun daun tadi dah tersadai depan kipas angin.. harus wajibulghunnah pasang no tiga ye biar angkin kuat sesikit.. panass wooo...


kat dapur dah kung kang kung kang pulak mak aku masak.. kadang kadang kalau penyakit malas aku datang memang aku akan duduk depan latop men solitaire.. tapi kekadang aku terpikir jugak.. kalau lah suatu hari nanti aku ditakdirkan dapat anak seperti AKU nie.. pe perasaan aku eh...


dengan langkah longlai aku menuju ke dapur then sampai sampai terus peluk mak dari belakang.. i lebiuu mak.. :D



TO BE A GREAT DAUGHTER OR SON, WE DOESN'T HAVE TO BE A PERFECTO CHILD TO OUR PARENTS BUT BE A THANKFUL CHILD TO APPRECIATE THEM.!






-TAMMAT-



Monday, October 17

manusia tanpa akal.. just watch it and make your own conclusion..



Just God know how my feeling after i watch this video.. i get this video from one of my friends in Fb.. but i thought it was happened a long time ago.. then i watch tv3 news and they said that it was just happend on last week.. if i'm not mistaken it was on Thursday.. and the little poor girl still in coma.. hopefully those who are like the stupido that just watch she cried and do nothing will get the same punishment.. argghh.. it's too sad..



but today, if something like that happen i think people can't make a difference between the plan by the syndicate or the real one.. but if it was happen in front of one of us please please and please take a minute to make sure that it was the real one or not.. more important it was just a little poor girl.. tsskk..='(



-TAMMAT-



Friday, October 14

Go. Go. Alex..! Gomo Kelate Gomo..!


hot topik bagi dua buah negeri pantai Timur.. berjiran di peta Malaysia tapi bertermpur di padang.. malam nie perlawanan suku akhir kedua bagi dua negeri nie.. even aku orang Pahang dan aku orang Pantai Timur tapi aku tetap kena pilih salah satu tuk sokong.. kalau boleh harap dua dua dapat pegi final tapi salah satu kena berhenti sampai sini je...

so dengan rasminya aku harus menyokong Kelantan untuk ke separuh akhir.. even haritu dah kalah tuk suku akhir pertama tapi aku mendoakan 90 minit game malam nie akan menjadi dewan tempur yang sangat bertuah buat skuad Kijang.. 

so mari ramai ramai mengaminkan kejayaan skuad Kijang.. ( pada yang sokong je lah ).. dan tak lupa.. Gudluckx Alex buat yang terbaik.. biarlah orang nak kata apa.. kami sekeluarga tetap menyokong awok dari belakang.. we know that you've do the best for your team.. jux nasib yang tak menyebelahi.. hopefully malam nie dapat score ye.. amin...:))



-TAMMAT-



sape tak menangis berhadapan dengan lelaki gila #%^@&*#

tepat pukul 1.00p.m aku sampai kat stesen bas pekeliling.. mahsyuk orang tak ramai.. means tiket mesti ada.. pandang kiri pandang kanan.. mana teruna nie..? tak kisah lah yang penting tiket kena beli dulu.. tengah bebaris nak beli tiket tetiba ada orang rentap beg aku.. bedebar debar jantung aku.. tak sempat aku lepaskan hayunan penumbuk dikala bulan mengambang, tersengih sengih si teruna kat belakang..


geram benor die nie.. kalau aku terpukul ke tersepak ke tak pasal pasal dapat penyakit percuma.. so sebagai balasan beg yang dah nak senget bahu aku angkut tadi beralih kat bahu si teruna.. tiket bas paling awal pukul 1.30 dan paling lewat pukul 3.30.. nampaknye tepaksa gak la aku lupakan nak lunch ngan teruna.. bersabarlah perut.. 2 jam setengah je ye kau berlapar..


sebungkus buah jambu air merah dan sebungkus mempelam muda dengan asam aku beli buat bekalan.. eh sebenarnye teruna yang beli.. tu kira ganti lunch lah.. tak lupa jugak seketul roti dan sebotol air.. tak dan lama lepas tu driver bas dah sesibuk nak check tiket means aku kena naik dah.. papai terunaku... takecare yaww..


memang aku dah agak aku tak dapat duduk tepi tingkap.. dah lah dengan beg dua biji besar gedabak nie camne aku nak duduk ngan selesa nie kang.. after check tiket aku pon beralih ke seat belakang sebab lima seat kebelakang adalah kosong tidak berpenghuni... then dihadapan aku adalah sorang laki nie.. yang peliknya pasal lah mata dia tak penat kedepan kebelakang dok memandang aku nie memunggah bag.. dah tu pulak dengar lagu kat fon dia sampai terhangguk hangguk.. ah bialah.. lagipon dia dah taraf taraf pakcik.. apa nak takut.. positive thinking.


then bas pon begerak keluar dari bandaraya kuala lumpur.. tengah aku sibuk mengunyah roti yang lazatnya macam ayam keepsi tu pak cik tu tegur aku.. 

'' awok nie nak balik ke mana..?.'' - slang orang lepeh die kelihatan..

''saya nak balik ke lepeh pcik..''.. jawab aku sambil tersenyum hormat..

lepas tu banyak pulak lah pertanyaan dia nye.. aku jawab sepatah je setiap soalan yang dia ajukan.. aku dah start rasa lain macam.. dia seakan akan baru first tyme datang ke kuala lumpur.. bertanyakan bangunan itu dan ini kat aku.. eh manalah aku tahu.! aku kan bukannya orang sini.. rasa nak marah tu dah nak ada..


''erm.. nak ambik gambar awok nie boleh tak.. nak banding dengan siti nurhaliza.. boleh tak.. boleh tak..?..'' - kata orang tua tu sambil menghalakan telefon tepat kat muka aku..

''EHHH.! APA NIEE.. sesuka hati je... mana boleh ambik gambar orang sesuka hati..!..'' - jawab aku tegas seraya membuat muka marah lagi bengis...

dia tersengih sengih dan terus pandang ke hadapan.. maybe takut orang yang kat depan tu dengar kot suara aku yang agak lantang tu.. aku mesej teruna ngan akak aku.. takut punya pasal kan.. yang si teruna nie nak marah sibuk suh aku jerit.. dah camne nak jerit lau tak de bukti.. then terus aku tutup muka dengan kardigan lalu buat pura pura tidur.. aku harap dia dah tahu aku nie jenis perempuan yang boleh bagi penerajang dekat spesis yang macam dia..


namun sangkaan aku meleset.. dari celah celah rongga kardigan aku dapat lihat puas dia menatap badan aku ikut celah kerusi .. padahal aku dah letakkan bag yang gedabak tu atas paha aku sebab memang aku tak suka duduk dalam bas tanpa barang atas kaki.. maybe rasa selamat sikit kot camtu...


samapi satu tahap aku dah tak tahan.. kekurang hajaran aku meninggi.. aku pon sepak belakang kerusi yang dia duduk tu.. then aku cakap.. 'kenapa dok pandang camtu..? tak cukup cermin ke nak pandang luar...??!..'.. terus aku angkat semua barang barang aku then beralih lah sebaris dengan mamat yang ada kat seat belakang sekali.. maybe safe sikit lah sebab takkan dia berani kan nak kacau aku lagi kalau mamat tu ada..


then after sampai dekat area genting sempah mamat tu tido lah pulak.. hangin betol aku.. yang si orang tua ganyut gatal nak mampos tu asyik usha je mamat tu dah tido ke belom.. aku nie punyalah takut sebab jap dia pandang mamat tu jap dia pandang aku.. nie bukan kes perasan tapi memang kebenaran sebab memang takdek orang lain dah dekat belakang tu except aku ngan mamat tu...


sampai kat terowong aku dah rasa nak menangis sebab dia cam dah pusing badan dia separuh ke belakang.. macam nak beralih tempat.. aku dah tekad dalam hati kalau dia gerak memang aku jerit macam orang histeria jap lagi.. tak kira lah driver tu ada sakit jantung ke tak yang penting aku tak de apa apa.. dah nama gelap dalam terowong sepanjang terowong tu jugak dia pandang tepat kat muka aku.. yang nasib baiknya dia tak beralih duduk sebelah aku je.. lau tak uwwaaaa aku start nanges lah...


maybe dia tak puas hati lagi.. dia guna pulak fon dia.. aku tak tahu lah niat dia apa.. dia buat konon konon cara orang cari line radio.. dia angkat fon dia tetinggi then pusing kiri pusing kanan tapi kamera fon menghala kebelakang.. WEHH INGAT AKU BODOH SANGAT KEE.. radio bas punya lah bunyi pung pang pung pang tapi kau pulak sibuk dok cari line.. SAH! MEMANG SAH KAU GILA ORANG TUA..!


aku dah tak tahan.. aku takot sebenarnye.. dengan penuh tenaga aku pergi kejut mamat yang dok tidur sedap tu.. sebelah tangan aku tutup muka guna kardigan, sebelah tangan lagi aku dok pukul kerusi kosong sebelah mamat tu suruh dia bangun.. naik lenguh gak lah nak gerakkan mamat nie.. then dia terkulat kulat bangun.. fuhh lega dada aku..


''awak.. tolong saya.. saya nak pergi depan tapi saya takot.. tengok orang tua tu dok hala je kamera dia ke sini..'' - tunjuk aku kat fon yang still lagi menghala ke belakang.. orang tua tu tak sedar aku kejutkan mamat tu..

mungkin mamat tu dah perasan kot aku lari tadi sebab orang tua tu.. then dia pandang orang tua tu then cecepat si ganyut tu tarik fon dia.. ''Dah, pergi lah duduk depan.. seat saya tadi kosong..3B..''- si mamat menyuruh dalam mamai mamai lagi kot..


dengan sepenuh tenaga aku letak bag gedabak aku dua dua kat tangan belah kanan sebab aku nampak dia dah keluarkan separuh kaki dia kat lorong bas tu.. then aku jalan cecepat sekuat hati aku pukul tangan ngan kaki dia guna bag.. argghh padan muka kau..! rasakan..!


dah sejam lebih aku bertarung dengan orang tua ganyut tu.. finally boleh gak aku tidur.. sampai kat lipis bersyukur dia turun tempat lain kalau tak nak jugak aku suruh abang aku pergi check fon dia tu.. aku takut apa lah dia nak buat ngan gambar semua tu.. plus lagi aku takut ramai dah jadi mangsa sebelom nie ye lah kite kan naik bas terus tidur mana perasan...


SO ATTENTION TO LADIES OUT THERE.. BE CAREFULL DEAR BECAUSE THERE ARE MANY MEN LIKE THIS NOWADAYS.. JUX UP TO US NAK KENALPASTI WHICH ONE YANG PERANGAI MACAM APA NIE.. TAKECARE OF OURSEVES SELAGI KITA ADA PELUANG DAN CARA OKAY..! FIGHT THEM GURLS!!


semua nie kejadian betul.. banyak lagi aku rasa kat luar sana yang lagi dasyat.. so take note.. pesan kat others.. sini aku kepilkan dua gambar yang aku sempat ambik sebelom tangan aku terketar ketar.. hehe.. k. bye..

see.. memang kosong sesangat seat kat belakang nie.. depan je full.. dan jarak aku ngan dia memang jauh.. kepala tu kepala dia lah..



-TAMMAT-



Thursday, October 13

MUHETTT..! Syukur Alhamdulillah..

rasa macam nak buat lompat bulan je keluar dari test muet tadi.. sebelom masuk punyalah resah nak terbuang kecil dan besar bagai.. alih alih tengok soalan dah boleh senyum lah jugak.. maknenye boleh lah diterima akaii takdok kena buat research penting before nak jawab..


jap.. jap.. lupa nak cakap.. sebenarnye pagi tadi aku ada speking test untuk muet.. udohnye tue baru nak menghambek muet kesian kan kat cik norapikah neyh.. ish ish ish.. tapi tak pe.. merangkak rangkak dahulu berpapan luncur kemudian... so buktinye norapikah nie bukan kaki pentipu seperti sebelom sebelom neyh.. mari kita saksikan..




yeahh tudiaa.. satu dah lepas.. tingal 3 benda je lagi nak buat.. so aku dah boleh set kat mind yang muet nie tak delah sesusah aku buat test tuk MYOB rituh.. menanges meleleh keluar dewan idok buleh jawab.. sob sob..


so cuti sebenar aku dah bermula.. nie kire betol betol lah eventhough dah seminggu aku abes final exam.. so kalau dah start cuti nie apa lagi.. marilah kita berhijrah ke kampung secara berjemaah.. selamat tinggal kolumpo.. selamat tinggal kptm.. selamat tingal 14-03-10. aku dah muak dengan semua nie.. 

hopefully segala yang terancang tuk cuti nie dapat aku penuhi... so aku listkan eh.. angan angan najis muhafafah aku nie...


1 - bercuti la opkos ke Cameron Highlands ngan bebudak skolah aku jaman primary dulu.. sebabnye Cameron dekat dan save duit.. dekat kan seciput je dari kuala lepeh tu.. hehe



2 - nie dalam penimbangan kewarasan akal aku.. dulu aku janji ngan my kazen nak pergi temankan dia duduk kelantan.. dulu aku terima sebab dulu aku minat Khairul Fahmi.. tapi skang aku rasa dah tak mampu nak minat dia.. dah jangan gelakkan aku pliss.. so apa kena mengena duduk kelantan ngan si KFCM tu norapikah weh..



inilah sebabnya.. my kazen main dengan pasukan kelate.. set kito.. yang mana satu tak payah lah aku gtaw kang cakap aku nak tumpang glamer pulak walhal dia bukan glamer mana pon.. hehe.. so dulu harapan aku kalau aku duduk kelantan dapat lah aku pergi menengok kehebatan si KFCM nie secara live hidung ke hidung.. tapi skang rasanya dah rasa nak terblueekk pulak.. -.-''


3 - aku dah janji ngan mak aku nak bawak dia pergi Kedah.. nak jengjalan utara pulak sebab utara lah paling limited aku pernah pergi.. nie rancangan yang just boleh dilaksanakan awal awal bulan je lah sebab akhir bulan kompem sengkek punya.. alasan..-.-''


setakat nie aku rasa semuanya memerlukan modal yang besar walhal pendapatan sebulan aku tak delah sampai 1K pon.. pedooh sungguh norapikah nie..


dah toksah layan aku.. aku nak sambung packing barang.. gua nak balik kampung dulu papehal pon.. doakan gua selamat dunia akhirat.. nanti sape jumpa gua kat hentian pekeliling sila silalah angkat tangan even kamu semua tak kenal gua sebab gua nak perasan pemes jap.. tambahan lagi gua akan rasa takut sebab gua pandang lu bawak lima orang kiri kanan lu sebab gua rabun tahap cipanzi punya mata dah... udahnya melalut..

k bai..:D



-TAMMAT-



Wednesday, October 12

7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy.




1. Pemimpin yang adil

2. Orang muda yang taat kepada Allah

3. Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid

4. Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah

5. Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dan berkata ''AKU TAKUT KEPADA ALLAH''

6. Lelaki yang bersedekah dengan bersembunyi ( tidak diketahui orang ramai )

7. Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.



mungkin kita boleh jadi salah seorang daripada salah satu golongan diatas.. untuk lebih info bacalah kat SINI.. Allahualam kebenaran dan kesahihannya hanya Allah yang tahu.. kita hanya mampu melaksanakan dan merubah diri kita sendiri.. tak salah pon kan kita buat sesuatu yang mermberi kebaikan.. tak memberi kesan buruk pon kat kita.. share lah unutk kebaikan semua.. 


-TAMMAT-




Monday, October 10

cabaran demi cabaran.. bersabarlah sayang..


just entry meluah perasaan.. sila tekan X kepada yang bukan minah + mat leleh sikit..





he really got many problems this week.. same goes to me.. but i thought that his problem is more complicated than mines.. because i like to make my simple problem getting worst by myself and it take long time to be solve.. perempuan.. biasalah kan..


bout two week i've been busy for my final examination..sampai tak sempat nak manja manja sakan kekononya., there are no free time to make a simple call, do message for the whole day, go for a dinner with him and spend time with him during weekend.. sorry sweetheart.. tak terniat pon nak buat wak camtu.. sampaikan wak ajak pergi teman beli barang pon saya boleh cakap tak nak.. kejam betol kan.. i know it's my fault.. we never been through this bad situation before.. eventhough there just a minute to see each other we made it like an hour with our cheerish laugh and smile..im really miss that time..


a few days ago you said that you had the fever.. i'm so worried.. but i know i can do nothing other than keep remind you to take care of yourself.. eventhough in word you said you don't mind bout that, but i know deep in your heart you feel lonely and need someone by your side.. once again.. i'm so sorry my hero..

yesterday you still make me cry.. ''wak, malam semalam saya accident.., saya call wak tapi wak tak jawab pon...''.. Ya Allah.. perasaanya macam aku dah tak tahu nak buat apa..  tyme tu baru nak breakfast, then baru teringat yang semalam tyme maghrib ada miscall dari teruna..aku nak call semula tak ada kredit.. just left him with a simple message to takecare then terus have shower and dinner.. i'm just waiting and after the midnyte he still not reply for my message,then im just go for sleep.. tak tahu menahu langsung yang dia tengah begelut lam masalah rupanya tyme tu.. kenapalah dengan aku nie...


syukur kepada Tuhan.. teruna tak cedera teruk sangat.. jux lutut ngan siku je yang luka teruk.. tu pon aku dapat tengok guna 3g... cukuplah sekali time dua tahun lepas tak salah teruna accident teruk sampaikan ibu ngan ayah dia pon dia tak kenal.. at that time i just got a message from his friends.. just a message.. tak tahu pon ngan lebih lanjut keadaan dia.. sangat sedih dan tak tahu nak cakap apa dah time tu.. then i think bout his condition.. even his mom and his dad he can't remember, then how bout me..? tapi Allah beri kesempatan lagi tuk hubungan kami.. i keep texting him eventhough i know there are too many possibility that could happen at that time.. and the next two days im crying like a little babies when i got a message from him that said he miss me and he need me at that time.. it's too possible sayang sebab im too far from you..


i know i can't be the best girlfriend for you dear.. but i'm promised to change myself to be a perfect future wife for you.. im lucky to have you because there are no man that i've meet that always said '' That's not your fault dear,that is our fault..'' in whatever problem that we've been faced.. sorry dear for all my mistake.. hopefully you will get well soon and have a perfect daily life back.. just one thing that you should know.. i'll love you while Allah still lend to me a beautiful life and you as my hero to live in that life.



When You Were Only 5 Years Old, I Said I Love You...
You Asked Me: "What Is It?"

When You Were 15 Years Old, I Said I Love You....
You Blushed.. You Look Down And Smile..

When You Were 20 Years Old, I Said I Love You....
You Put Your Head On My Shoulder And Hold My Hand.. Afraid That I Might Dissapear..

When You Were 25 Years Old, I Said I Love You....
You Prepare Breakfast And Serve It In Front Of Me, And Kiss My Forhead And Said : "You Better Be Quick, Is’s Gonna Be Late.."

When You Were 30 Years Old, I Said I Love You....
You Said: "If You Really Love Me, Please Come Back Early After Work.."

When You Were 40 Years Old, I Said I Love You....
You Were Cleaning The Dining Table And Said: "Ok Dear, But It’s Time For You To Help Our Child With His/Her Revision.."

When You Were 50 Years Old, I Said I Love You....
You Were Knitting And You Laugh At Me..

When You Were 60 Years Old, I Said I Love You....
You Smile At Me..

When You Were 70 Years Old. I Said I Love You....
We Sitting On The Rocking Chair With Our Glasses On.. I’m Reading Your Love Letter That You Sent To Me 50 Years Ago..With Our Hand Crossing Together..

When You Were 80 Years Old, You Said You Love Me!
I Didn’t Say Anything But Cried.

We may not express it but when we say "I Love You" we want our partner also to say the same... there are many ways of expressing love but nothing can play the same magic that these 3 words can play when said in return ♥ ♥


love you, TERUNA..=')



sapu sikit semak semak : sila jangan gelakkan bahasa omputeh daku yang meghaban tak ketentuan hala.. k bai..



-TAMMAT-