Tuesday, October 18

hargailah setitis peluh ibu..

semua orang pernah ada ibu, emak, mama, umi, dan panggilan yang sewaktu dengannya.. kalau tak ada tak lahirlah kita kat dunia nie kan.. kadang kadang aku pelik.. macam mana hidup seorang manusia yang selalu sangat menyakitkan hati seorang mak.. termasuklah diri aku sendiri.. setiap perlakuan buat mak kita sedih.. menangis.. termenung panjang memikirkan masalah diri kita..




sepanjang aku berada kat kampung aku berfikir.. sedihnya lah mak duduk sengsorang.. even ada abah dan abang abang aku kat rumah tapi aku rasa tetap mak kesorangan.. ye lah.. orang lelaki mana lekat dekat rumah.. sepanjang masa berjalan.. seawal pagi mak bangun bersolat, sediakan sarapan.. then duduk termenung bersorangan.. aku pon jenis tak sedar diri.. bangun nak meninggi matahari je.. lagi lagi bila time ABC nie.. hurmm... 




sabtu haritu aku bangun tengok mak tak ada kat dapur, ruang tamu, bilik tengah.. mana lah dia.. then sesiap mandi aku pon keluar lah memanggil mak macam orang tak betol dah.. aku nampak mak kat belakang rumah.. tersengih sengih aku bila mak marah aku terpekik pekik.. ''Iiishhhh.. anak dara terpekik pekik... tak nye hilang lah mak nie..."...




aku tengok dah hampir separuh belakang rumah tu mak bersihkan.. ye lah rumah orang kampung.. kawasan sekeliling penuh daun daun kering.. semak samun.. ranting ranting patah.. lagi lagi baru lepas musim buah buahan.. lagi banyak lah sisa sisa buah yang buruk tu jatuh kat tanah.. tetiba sayu je hati aku.. kuatnya kudrat mak bekerja.. dulu mak sibuk nak menoreh.. then puas kami sekeluarga pujuk cakap kat mak biarlah upah orang je nanti mak sakit sakit pulak.. 




tanpa pikir panjang.. aku pon sambung lah menyapu daun daun kering tu.. berperang ngan nyamuk toksah nak cakap lah.. sekejap tepuk kat kaki.. kejap tepuk kat tangan.. muka lagi lah penuh dengan hitam hitam kesan nyamuk mati.. mak siap gelak bila tengok gelagat aku dok bunuh nyamuk.. then siaplah belakang rumah tu.. seronoknya tengok bila dah bersih sikit.. tak macam sebelom tu.. macam kawasan rumah tak ada orang duduk...




then tengah tengah aku mencabut rumput mak tunjuk kat aku macam macam jenis anak pokok yang boleh buat ubat.. separuh tu dah habis aku cabut.. hehe sori mak.. bukannya aku kenal pon mana satu berguna mana satu rumput meliar... so nie adalah satu pokok aku nak share ngan korang..


         


mak aku cakap pokok nie boleh buat ubat untuk orang yang ada penyakit sakit nak buang air kecil.. kita guna akar dia tu rebus then minum.. jangan buat sapu plak.. kang ada jugak dengan aku sekali masuk penjara bagi petua salah.. jenayahnya buat 'barang' orang gegatal.. haha... dah serius semula.. mak aku cakap lagi time bulan penuh/ mengambang tumbuhan nie ada isi taw kat akar dia tu.. then aku membayangkan maybe macam ubi kayu tu lah kot.. boleylahhh... 



ada satu pokok tu macam daun yang petai jawa tu.. pastu ada biji kekecil kat bawah dia.. tu mak aku cakap boleh buat mandi time orang berpantang.. aku lupa lak nak tangkap gambar.. selalu ada kat tumbuhan tumbuhan kecik kat tepi rumah.. pokoknya renek renek je macam aku.. haa.. so kepada pempuan pempuan kena tahu.. nanti senang nak mengarah ke suami suami buat cara tradisional nak mandi time berpantang.. :D




haa.. pokok nie bukan termasuk dalam list buat ubat ye.. kang ada pulak copp norapikah nie kaki pedoohh.. hahaha.. tu sesaje je aku tangkap sebab cantik je aku tengok bila dah besar.. seingat aku time memula abang aku tanam dia baru je besar gambar yang no tiga tu.. sekarang lagi besar dari aku dah rasanya.. lau tak salah aku time aku sekolah rendah dulu abang aku tanam.. lama kan...then aku tetiba teringat nak tanya mak aku..


" mak.. pokok nie dah besar maksudnya langsuir yang duduk dalam die nie besar jugak lah erk..?..'' -tanya aku sambil tejenguk jenguk kat dalam pokok tu..

'' tak dek langsuir nye lah.. memandai je.. yang ada langsuir tu lagi satu.. tak salah mak yang de gulung gulung bawahnye tu.." 


korang nak tahu aku terpikirkan menda..? pokok periuk kera.. hahaha logik tak..?


dah habis menyapu tu apa lagi.. nie part paling aku suka... membuat pembakaran terbuka secara besar besaran.. hahaha.. amik surat khabar bebanyak then cucuh kat setiap longgok yang dah buat tadi.. mengikut firasat aku kena buat banyak longgok nanti biar semua nyamuk mati..






maaf mak terpaksa cut kepala mak atas sensitiviti tertentu.. siap je semua kerja pembersihan mak dah berlalu ke dapur pulak.. aku yang baru dua tiga longgok sapu daun daun tadi dah tersadai depan kipas angin.. harus wajibulghunnah pasang no tiga ye biar angkin kuat sesikit.. panass wooo...


kat dapur dah kung kang kung kang pulak mak aku masak.. kadang kadang kalau penyakit malas aku datang memang aku akan duduk depan latop men solitaire.. tapi kekadang aku terpikir jugak.. kalau lah suatu hari nanti aku ditakdirkan dapat anak seperti AKU nie.. pe perasaan aku eh...


dengan langkah longlai aku menuju ke dapur then sampai sampai terus peluk mak dari belakang.. i lebiuu mak.. :D



TO BE A GREAT DAUGHTER OR SON, WE DOESN'T HAVE TO BE A PERFECTO CHILD TO OUR PARENTS BUT BE A THANKFUL CHILD TO APPRECIATE THEM.!






-TAMMAT-



4 comments:

sesumpahmerah said...

berpeluh...

piko said...

hehe.. haruslah..:D

♥ MRS ZACKS ♥ said...

seronok jugak sekali sekala buat kerja kmpung :)

piko said...

tu la dah lama tak xcercise.. nie kira ganti jogging lah..;))