Tuesday, October 18

bubur warna warni...


dari bulan puasa haritu aku teringin nak makan bubur biji nangka.. konon nye ketegaq nak mampuih time beli bahan bahannya tak mau telepon mak.. sudahnya orang guna tepung pulut aku pi bantai beli tepung ubi kayu... so kempunan la sampai ke habis raya.. 


then berita baiknya hari semalam mak dok kung kang kung kang kat dapur aku pergi lah menjenguk.. dalam tiga bekas kecik ada tepung satu kaler pink pink, then dua lagi kaler putih.. aih pelik pulak aku mak nak buat menda tepung bebanyak ginie.. lagi satu bekas besar penuh ngan sagu dah kena rendam..


tak sempat aku tanya mak dah suh aku pergi beli pewarna hijau ngan kordial sirap.. tanpa banyak soal aku pon beli lah.. dalam kepala nie dok terpikir pikir ada orang nak datang ke ye pon.. ntah ntah ada orang nak merisik aku kot.. kui kui kui...


balik je mak arahkan aku dok mengentel sagu, punyalah melekit.. mak cakap nak makan jangan banyak merungut buat je.. nanti laki awok tu suruh ada la jugak bubur yang awok pandai buat.. then baru aku terpikir nie bukan step step nak buat bubur biji nangka ke.. terus semangat siapkan semua kaler..

tapi honestly aku tak habiskan gentel sagu tu sebab aku dah hiperaktif nak mengentel yang tepung kekaler tu..

so jom tengok resultnya sedap ke idok.. bagi aku tak berapa sedap sebab aku just makan 3 mangkuk je... weeelll...:D



mak aku suh gentel bebulat.. aku memang ketegaq nak gentel rupa biji nangka jugak... baru santek..:D


sagu yang melekit toyah.. tak kuasa aku nak habiskan.. sory mak.. hehe..



nie santan sebelom masukkan gula kabung/ gula merah



nie first trial.. sagu belom masak dah sibuk nak makan...


second trial.. ermm tak sedap lah...



third trial.. dah memang kompem tak sedap.. :D


anak dara tengah cecuti nie haruslah belajar memasak.. nanti habis degree dah boleh kawen..:D



-TAMMAT-




7 comments:

♥ MRS ZACKS ♥ said...

hehe 3 mgkuk tu kire x sedap eh. kalau sedap agak2 nye bape mgkuk eh ?? :D

shiema sufian said...

first time shiema tengok bubur warna warni :)

piko said...

sis z : lau sedap kira half periuk dah.. tak de kira mangkuk dah..:D


shiema : hehe.. nie pon second time piko tengok sebenarnye..:D

leyaliyana said...

wow. nampak mengancam . bak sikit ^_^

piko said...

kan kan.. hehe.. bolehlah ancamanye dua tiga mangkuk..:D

JIJI YU said...

tak sedap pon engko baham 3 mangkok...

piko said...

haha.. tu kira pembuka selera...:D