Tuesday, March 8

bila bagaimana dan mengapakah budak semak berkawan..=)

salam dan selamat tiap tiap hari sume..
^-^
yes ! tajuk kali nie kawan.!
bila baca tajuk entry dah boleh cakap..
 macam gud gud jer dak semak nie kan..
nak berkawan pon kena post lam blog ker..
ishhh.. bukan nak tunjuk Good..
tapi nak tunjuk pon ape salahnyer kan..
bak kata ore klate..
bia apo ore kato..
kito tetap diri kito..
cewah kau dah murtad skang kan norapikah..


okey.
 kat bawah ni aku buat list list macam mana kehidupan aku dalam berkawan..
honestly, aku tak pandai berkawan sebenarnyer..
atas korang sume la nak judge aku camner..
hidup banyak sebab kan.. 
tak pelik lah manusia nie beralasan even dalam berkawan pon.. 
okey.. jux check it out..!!

BILA aku nak berkawan

*setahu aku tak ada orang tahu bila dia nak berkawan.
bagi diri aku si budak semak..
bila aku sampai kat satu tempat baru kat situ mesti ada kawan yang menunggu..
selama 19 tahun aku hidup..
aku dah ada kawan kat :

1.Sekolah Kebangsaan Relong, Kuala Lipis (Darjah 1-6 ).
2. Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Tengku Ampuan Hajjah Afzan Pahang,Jerantut(Form 1-3)
3. Sekolah Menengah Teknik Alor Akar, Kuantan. (Form 4-5)
4. PLKN Kem Etnobotani Gua Musang 
4. Kolej Poly-Tech Mara Kuala Lumpur. (2009-Now)

so kat sini la time aku nak cari kawan..
dah dekat tujuh tahun aku dikelilingi kawan untuk membesar..
berdikari macam mana nak survive hidup..
macam mana nak belajar dengan dorongan mak ayah jux dari jauh..
senang kata..
macam macam kawan dah aku jumpa..


BAGAIMANA aku boleh terjerumus di lembah kawan..

*selalunya aku akan berkawan dengan orang orang yang dekat dekat ngan aku je..
same bilik..
same kelas..
same otak..
same ape ape je lah..
aku tak pandai nak pegi bilik lain..
hai awaakk.. jom kita kawan...
tu bukan budak semak nie punyer *habitat lah..

tapi time baru baru lagi berkawan jenis lalu sebelah cakap hai..
lalu belakang cakap hoi..
lalu depan cakap awaaakkk..

tuk lima bulan pertama mungkin dalam group yang ramai..
lepas tu nanty akan berkurangan lah jawab nye..
lagi lagi berkawan jenis orang pempuan..
tapi dah jadi kebiasaan aku analisis sikap sikap tertentu manusia..
ye lah kita mana tahu kan..
setahun mungkin 'diri depan family'..
tahun plus+ dah jadi 'diri hantu sendiri' dah..
people always change..
alammaakk.. spekin omputeh..
tu korang punyer pasal lah nak bertukar ke ape..


perkara pertama yang aku akan prevent
orang yang jenis bapak gaji terlebih dan nak bagitahu seluruh alam dan lembah..
aku tahu lah ayah aku gaji cukup cukup makan jer kan..
tak elok camtu cik adik weh..
kedua jenis yang mulut pegi dulu pung pang pung pang tapi habuk pon tarak..
nie lagy lah menyampah aku nak dengar..
ketiga jenis yang tak paham bahasa badan, kaki, mulut, segala jenis bahasa lah..
senang citer korang cakap, perli, marah apa apa je die tak paham paham jugak..
penah tak jumpa orang macam neyh..?
urrghhh.! tension rase..

MENGAPAKAH aku berkawan.

*aku berkawan tuk lengkapkan hidup kat dunia ni lah kan..
cari teman tuk timba pengalaman, belajar..
ada jugak lah nak cerita kat cucu cicit nanti..
'nie kawan nenek dulu, tu sahabat opah dulu'
tak de lah nampak katak bawah tempurung sangat kan..

salah satu perkara pelik bila aku berkawan aku tak pandai nak ade BESTIIES PEREVA,BFF,KAU KAWAN KAU NYAWAKU, dan bla bla bla yang sedondon denganyerlah..
cam ape plak aku dengar macam tuh..
pereve pereva pon tyme gaduh maki hamun jugak..

aku jugak tak pandai nak cakap baik baik depan kawan..
manis manis..
sifat kawan aku juz akan keluar dengan kerisauan aku..
pertanyaan aku..
dan kawan yang betol betol aku rasa sahabat..
aku akan tolong..
even aku pon susah 
tapi kalau yang jenis SUSAH KATA MARI,SENANG KATA PERGI tu..
memang aku akan tolong jugak..
tapi tolong perli la yer kawan kawan..

so itu sahajalah entry aku tuk kawan kawan.. jangan takut nak kawan dengan budak semak.. selagi kau tak kacau die.. die akan duduk diam-diam,ikat mulut kemas-kemas dan sentiasa buat kau gelak k..


sapu sikit semak semak : tak sanggup nak masukkan gambar sesiapa kat dalam nie.. sebab kan da cakap.. sume kawan kawan bagi aku.. tak de yang beza kalau tak buat najis kat aku..


3 comments:

noor zamira binti zainal abdin said...

ko kwn ak yg bez!!!

noor zamira binti zainal abdin said...

ko kwn ak yg bez tau x!!1

pico said...

tenxs zam.! ko pon k..! kat kl tak dek kot kengkawan macam kengkawan kat kuantan..!! waaaaaa